Baggrund

KULTURSTRØGET: DIN VEJ TIL BYENS KULTUR

Kulturstrøget løber parallelt med Algade fra Stændertorvet ved Roskilde Domkirke og Byens hus, gennem det smukke, gule palæ, som huser Roskilde Kunstforening og Museet for Samtidskunst. Herfra går Kulturstrøget over den brostensbelagte plads ved Roskilde Museum og videre langs den grønne sti, der fører forbi byens kreative hus for børn ved Algade 31, Roskilde Kloster og Bibliotekshaven ved Roskilde Bibliotek.

GRØNNE OASER OG GLADE GANER

På Kulturstrøget kan du både stille den kulturelle sult og fylde maven. Besøg caféerne på Roskilde Museum og Roskilde Bibliotek, eller prøv en kop kaffe på Museet for Samtidskunst, Byens hus og kreativt hus for børn Algade 31. Nyd din medbragte mad i en af de hyggelige parker langs kulturstrøget, eller tag en velfortjent pause i det fri. Kulturstrøget byder på noget for enhver smag og alle er velkomne.

Tag med på en tur ned gennem Kulturstrøget i denne video

Museet for Samtidskunst

Museet for Samtidskunst arbejder med den danske og internationale samtidskunsts nyeste udtryksformer. Det er bl.a. indenfor lyd, performance, video, net og andre kunstformer, der har været med til at forny opfattelsen af kunst de sidste årtier. Udstillingerne og formidlingen foregår både i og uden for museet.

Hvert år går Museet for Samtidskunst i dybden med et nyt tema, som både har stærk lokal relevans og samtidig viser, hvor tæt forbundne mennesker er på tværs af grænser i en globaliseret verden. Temaet i 2016 var Migration. I 2017 er temaet Globale Økonomier. Kort fortalt er samtidskunst den kunst, der skabes i vor tid, og som siger noget nyt. Museet har også en filmklub, der viser gratis film én gang om måneden.

Besøg Museet for Samtidskunst

Roskilde Museum

Roskilde Museum i Sankt Ols Stræde holder til i to af byens markante historiske huse - Sukkerhuset og Liebes Gård. Sukkerhuset, opført i årene 1761-63 med sukkerproduktion for øje, er i dag den eneste bevarede sukkerraffinaderibygning fra den periode. Liebes Gård blev opført af købmand Jacob Borch omkring år 1800 og er opkaldt efter familien Liebe, der boede her indtil år 1900.

Museet fortæller byens og egnens kulturhistorie gennem spændende arkæologiske fund og nyere genstande. Det er historien om en af Danmarks ældste og mest betydningsfulde byer. De faste udstillinger suppleres af skiftende særudstillinger, samt foredrag, arrangementer og aktiviteter for alle aldersgrupper.

I museet finder du en hyggelig butik samt en frokostcafé med gode retter på menuen.

Besøg Roskilde Museum

Roskilde Domkirke

Oplev 1000 års historie i et arkitektonisk mesterværk. Roskilde Domkirke er optaget på UNESCO's liste over verdens umistelige kulturarv. Domkirken er kongefamiliens gravkirke og 40 konger og dronninger er begravet i de smukt udsmykkede kapeller. Den røde teglstenskatedral med de mange tilbyggede kapeller og våbenhuse giver et enestående indblik i dansk arkitektur og historie gennem 800 år.

I anledningen af færdiggørelsen af Dronning Margrethe 2.’s gravmæle, kan du lige nu blive klogere på traditionen med de kongelige begravelser, se en film om kunster Bjørn Nørgaards arbejde med gravmælet og opdage nye sider af de andre gravmæler. Domkirken er både sognekirke og turistattraktion og afholder gudstjenester, kirkelige handlinger og aktiviteter for børn og voksne.

Besøg Roskilde Domkirke

Kunsthuset Palæfløjen

Roskilde Kunstforening blev stiftet i 1940 og har i dag til huse i Kunsthuset Palæfløjen, hvor du årligt kan opleve 8-14 skiftende udstillinger med fokus på billedkunst. Derudover kan du deltage i en lang række foredrag og kulturelle aktiviteter, alt sammen i ’Palæfløjen’, hvor foreningen har holdt til siden 1991. I sommerperioden er der skulpturudstilling i Palæets have, hvor der også bliver afholdt koncerter.

Besøg Kunsthuset Palæfløjen

Byens Hus

Byens hus er Roskildes moderne medborger- og forsamlingshus. Her er både plads til større borgermøder, midlertidige udstillinger, intime netværksmøder, forsøg med nye initiativer og klassisk foreningsarbejde. Tidligere var Roskilde Rådhus placeret i bygningen, der også har huset en arrest og byens sparekasse. Byens hus rummer i dag over 3.000 m2, som du kan benytte til både planlagte og tilfældige møder.
Hvis du gerne vil se lokalerne og stille spørgsmål, er der rundvisning i huset hver onsdag kl. 17.30.

Besøg Byens hus

Roskilde Kloster

I mere end 300 år har der ligget noget så sjældent som et protestantisk kloster midt i Roskilde - oprindeligt kaldet Roskilde Adelige Jomfrukloster. Klostret ligger, hvor dominikanermunkene "Sortebrødrene" byggede deres kloster i 1231. I dag er klosteret med sin unikke arkitektur, kunstværker, bibliotek og kulturhistorie en enestående del af den danske kulturarv. Du kan opleve Roskilde Kloster ved at tilmelde dig en guidet tour. Her kommer du blandt andet gennem klosterets smukt bevarede kirke og den prægtige riddersal, hvis loft er malet i 60 felter, der fortæller bibelens historie i billeder.

Besøg Roskilde Kloster

Roskilde Bibliotek

Roskilde Bibliotek og Borgerservice er alle borgeres frirum med fokus på viden og fællesskaber mellem mennesker. Året rundt afholdes kulturelle arrangementer for både børn og voksne med fokus på viden, litteratur og oplevelser. Roskilde Bibliotek har årligt mere end 600.000 besøgende, og bibliotekarerne står altid klar til at hjælpe dig videre med de spørgsmål, du måtte have. I huset findes blandt andet en studiezone, et børnebibliotek, en musikzone med kreativ musikformidling og ikke mindst en hyggelig café med kaffe, hjemmebag og dagens aviser.

I huset kan du også møde Roskilde Arkiverne, der består af tre lokalhistoriske arkiver og et stadsarkiv, samt Netværkstedet, hvor du dagligt kan få hjælp til IT-relaterede spørgsmål.

Besøg Roskilde Bibliotek

Kreativt hus for børn

I hjertet af Kulturstrøget, på Algade 31, finder du Kreativt hus for børn. Et eksperimenterende sted for kunst, kultur og kreativitet – skabt til, med og for børn. Børn er ikke kunstnere, men de er kreative og nysgerrige af natur – så mødet med kunst og kunstnere kan inspirere dem til at være kreative og medproducerende af egne produkter.

I huset kan børnene prøve kræfter med de forskellige kunstarter musik, litteratur, billedkunst, teater og film, med fokus på æstetisk og visuel kultur.

Aktiviteterne er målrettet børn fra 4-10 år, både når de er en del af en familie, en daginstitution og en skole.