Baggrund

KULTURSTRØGET: DIN VEJ TIL BYENS KULTUR

Kulturstrøget løber parallelt med Algade fra Stændertorvet ved Roskilde Domkirke og Byens hus, gennem det smukke, gule palæ, som huser Roskilde Kunstforening og Museet for Samtidskunst. Herfra går Kulturstrøget over den brostensbelagte plads ved Roskilde Museum og videre langs den grønne sti, der fører forbi byens kreative hus for børn ved Algade 31, Roskilde Kloster og Bibliotekshaven ved Roskilde Bibliotek.

GRØNNE OASER OG GLADE GANER

På Kulturstrøget kan du både stille den kulturelle sult og fylde maven. Besøg caféerne på Roskilde Museum og Roskilde Bibliotek, eller prøv en kop kaffe på Museet for Samtidskunst, Byens hus og kreativt hus for børn Algade 31. Nyd din medbragte mad i en af de hyggelige parker langs kulturstrøget, eller tag en velfortjent pause i det fri. Kulturstrøget byder på noget for enhver smag og alle er velkomne.

Tag med på en tur ned gennem Kulturstrøget i denne video

Roskilde Domkirke

Oplev 1000 års historie i et arkitektonisk mesterværk. Roskilde Domkirke er optaget på UNESCO's liste over verdens umistelige kulturarv. Domkirken er kongefamiliens gravkirke og 40 konger og dronninger er begravet i de smukt udsmykkede kapeller. Den røde teglstenskatedral med de mange tilbyggede kapeller og våbenhuse giver et enestående indblik i dansk arkitektur og historie gennem 800 år.

Traditionen med de kongelige begravelser fortsætter. H.M. Dronningens kommende gravmæle er færdigt og opstillet i Domkirken i Skt. Birgittes kapel. Som noget helt unikt kan du sætte dig på bænken, der dækker gravmælet indtil regentens død.

Domkirken er både sognekirke og turistattraktion og afholder gudstjenester, kirkelige handlinger og aktiviteter for børn og voksne.

Besøg domkirken.

Roskilde Museum

Roskilde Museum i Sankt Ols Stræde holder til i to af byens markante historiske huse - Sukkerhuset og Liebes Gård. Sukkerhuset, opført i årene 1761-63 med sukkerproduktion for øje, er i dag den eneste bevarede sukkerraffinaderibygning fra den periode. Liebes Gård blev opført af købmand Jacob Borch omkring år 1800 og er opkaldt efter familien Liebe, der boede her indtil år 1900.

Museet fortæller byens og egnens kulturhistorie gennem spændende arkæologiske fund og nyere genstande. Det er historien om en af Danmarks ældste og mest betydningsfulde byer. De faste udstillinger suppleres af skiftende særudstillinger, samt foredrag, arrangementer og aktiviteter for alle aldersgrupper.

I museet finder du en hyggelig butik samt en frokostcafé med gode retter på menuen.

Besøg Roskilde Museum

Roskilde Bibliotek

Roskilde Bibliotekerne har i mere end 100 år været bemandet af nysgerrige ildsjæle med passion for mennesker, litteratur og kulturelle oplevelser af høj kvalitet.

Hovedbiblioteket ligger på Kulturstrøget i hjertet af Roskilde, og vi har fem fyrtårne placeret i lokalområderne. Hver især hyggelige og inspirerende rum, der hver dag lyser op fra kl. 7-22.
Du kan møde vores bogbus ved 15 forskellige holdepladser i hele kommunen.
Udover at fungere som dit lokale folkebibliotek, er vi et af Danmarks seks centralbiblioteker. Hos os finder du desuden både Roskilde Arkiverne, Borgerservice og Kreativt hus for børn.

Besøg Roskilde Bibliotek

Byens Hus

Byens hus er Roskildes lokale demokrati- og medborgerhus, der giver plads til udfoldelse, fællesskaber, tilfældige møder og inspiration. Her udlånes fx lokaler til almennyttige formål og afprøvning af nye ideer. Byens hus er samlet set 3.000 m2 fordelt på to huse. Bygningerne er bevaringsværdige og har tidligere huset alt fra kirke, arrest, rådhus, hospital, turistbureau og borgerservice. Kig forbi, hvis du er nysgerrig. Der er rundvisning den første onsdag i måneden kl. 17.00

Besøg Byens hus

Kunsthuset Palæfløjen

Palæfløjen – Roskilde Kunstforening står for 7-8 udstillinger om året samt foredrag, udflugter og arrangementer for børn og voksne.

Roskilde Kunstforening har til huse i Palæfløjen i det Kongelige Palæ fra 1735 – også kendt som Det Gule Palæ, som ligger på Kulturstrøget i Roskilde centrum.

Roskilde Kunstforening blev stiftet i 1940 og er dermed en af landets ældste kunstforeninger. Med over 700 medlemmer, er det også en af landets største kunstforeninger.

Besøg Kunsthuset Palæfløjen

Roskilde Kloster

I mere end 300 år har der ligget noget så sjældent som et protestantisk kloster midt i Roskilde - oprindeligt kaldet Roskilde Adelige Jomfrukloster. Klostret ligger, hvor dominikanermunkene "Sortebrødrene" byggede deres kloster i 1231. I dag er klosteret med sin unikke arkitektur, kunstværker, bibliotek og kulturhistorie en enestående del af den danske kulturarv. Du kan opleve Roskilde Kloster ved at tilmelde dig en guidet tour. Her kommer du blandt andet gennem klosterets smukt bevarede kirke og den prægtige riddersal, hvis loft er malet i 60 felter, der fortæller bibelens historie i billeder.

Besøg Roskilde Kloster

Kreativt hus for børn

Huset er børnenes vej ind til Roskildes mangfoldige kulturliv. Her kan børn og deres voksne møde musikken, billedkunsten, litteraturen, filmen og scenekunsten. Der er både drop-in aktiviteter uden tilmelding samt workshops, koncerter og filmvisninger der kræver tilmelding.

Husets aktiviteter er primært målrettet de: 4 – 10 årige

Se mere

Museet for Samtidskunst

Museet for Samtidskunst arbejder med den danske og internationale samtidskunsts nyeste udtryksformer. Det er bl.a. indenfor lyd, performance, video, net og andre kunstformer, der har været med til at forny opfattelsen af kunst de sidste årtier. Udstillingerne og formidlingen foregår både i og uden for museet.

Hvert år går Museet for Samtidskunst i dybden med et nyt tema, som både har stærk lokal relevans og samtidig viser, hvor tæt forbundne mennesker er på tværs af grænser i en globaliseret verden. Temaet i 2016 var Migration. I 2017 er temaet Globale Økonomier. Kort fortalt er samtidskunst den kunst, der skabes i vor tid, og som siger noget nyt. Museet har også en filmklub, der viser gratis film én gang om måneden.

Besøg Museet for Samtidskunst