Kulturen lever - Lysfest i en uge!

Lysfest 2021 kommet i nye klæder og varer i år fem dage i stedet for en enkelt aften. Byen bliver smykket med lys og kulturinstitutio­nerne vil lyse op alle aftener mellem kl. 16 og 22 fra den 25.-29. januar.

Kulturstrøget ønsker dig en rigtig god og sikker fornøjelse!
Det er gratis at deltage.

Følg begivenheden på Kulturstrøgets Facebook

Se TV2 Lorrys indslag fra Lysugen (sendt 25.01.21)

VIFTEN på Stændertorvet

VIFTEN er en imponerende installation bestående af en vifte af lysstråler henover Stændertorvet og Byens hus og ud i verdensrummet. Installationen kan ses mange kilometer væk. Vores nye pandemiske virkelighed har spillet en rolle i tankerne bag værket, som er lavet af duoen Båll og Brand. Ønsket er, at det både skal kunne opleves fra stor og sikker afstand, men samtidig også skabe et intimt rum på Stændertorvet. Fra hver ny vinkel, den opleves, skifter den karakter, og samtidig indrammer og fremhæver den de smukke konturer i Byens Hus og Skt. Laurentii.

Dato & tid: 25 – 29. januar kl. 16 – 22.
Sted: Stændertorvet

Tak til Transocean Shipping Agency for venligst udlån af terrasse

Lys og magi i den gamle klosterforvalterbolig

Et øjeblik.
I filosofien kan øjeblikket forstås som det nu, hvor tiden er ophævet, eller hvor tiden synes at stå stille. I det øjeblik hvor det går op for en’ at man savner mennesker, man aldrig har mødt, at savne et blik, et øjeblik, at savne mennesker man aldrig kommer til at kende. For hvem er vi egentligt uden hinanden?

'Et øjeblik' er et samskabende værk mellem 5.B. Fra Østervangskolen og billedkunstner Maria Lau Krogh. Værket er lavet specifikt til Lysfesten og med tanke på de Corona-forhold, der i denne tid begrænser muligheden for at være sammen. Kom og oplev 'Et øjeblik' og få et blik fra de mange øjne, der vil møde dine øjne.

Dato & tid: 25 – 29. januar kl. 16 – 22.
Sted: Kreativt hus for børn - Algade 31

LYSEKKO i Bibliotekshaven

Kunstnergruppen Tokyo Blue præsenterer det stedsspecifikke værk LYSEKKO i Bibliotekshaven under Lysfest-ugen. LYSEKKO er inspireret af Tycho Brahes opdagelse af en supernova i 1572. En supernova er en stjerne, der eksploderer og blandt andet udsender store mængder energi og lys. Tycho Brahe beskrev sin opdagelse i bogen De Stella Nova, som findes i Karen Brahes bibliotek

Dato & tid: 25 – 29. januar kl. 16 – 22.
Sted: Bibliotekshaven ved Roskilde Bibliotek

Støb dine egne stearinlys

Det er tid til at være kreativ med resterne af julens mange stearinlys – og samtidig skabe hygge og stemning på en mere bæredygtig måde. I stedet for at smide de gamle udtjente lysstumper ud, kan du nemlig støbe sine egne stearinlys derhjemme.

Har du ikke selv lysstumper til lejligheden, kan materialer hentes i Byens hus, som siden sidste Lysfest har været opsamlingssted for pensionerede stearinlys. Stumperne har været i forsvarlig karantæne og kan hentes efter aftale med husværten, som træffes på telefon 20534805.
Se guide til Pop-up lysstøberi hjemme hos dig selv (PDF)

Lyt til lydkunstneren - AFLYST

Kulturstrøget lyses denne uge op af to store lysinstallationer skabt af de to kunstnergrupper Båll & Brand og Tokyo Blue hhv. hen over Stændertorvet og i Bibliotekshaven.
Men hvad vil kunstnerne gerne sige med deres værker, og hvordan mærker de selv at kulturen lever i en corona-tid?

Museumsdirektør Birgitte Kirkhoff Eriksen fra Museet for Samtidskunst stiller skarpt på lyset i en mørk Coronatid fra Den Gamle Byrådssal i Byens hus - og du kan følge med hjemme fra din sofa. Derfor behøver du ikke tilmelde dig via Billetto.

Tid: Onsdag 27/1 kl. 19-19.30 - denne begivenhed er desværre blevet aflyst.

Lysfesten er arrangeret af Kulturstrøget:

Roskilde Bibliotekerne, ROMU, Byens hus, Museet for Samtidskunst, Algade 31 - Kreativt hus for børn, Roskilde Domkirke og Roskilde Kloster.

#lysfest2021 #kulturenlever