Golden Days på Kulturstrøget 4.-20. september

Kulturstrøget, Ragnarock og Golden Days Festival undersøger i september ungdom som fænomen, følelse, tilstand og troldspejl under titlen Forever Young.

Vi sætter fokus på ungdommen i al sin mangfoldighed - som den udspiller sig lige nu, og som den har manifesteret sig gennem tiden.
Ungdommen er idealiseret, foragtet og evig eftertragtet. Ungdommen er den forbandede og fortryllende mellemstation mellem barndom og voksenliv. Ungdommen er en dannelsesproces af førstegangsoplevelser, hormoner, weltschmerz, forelskelser og oprør mod tidligere tiders traditioner og autoriteter – i spændet mellem rosenrødt og tåkrummende pinligt.

Tag del og kom på sporet af ungdommen. Du kan gå på opdagelse i udstillinger, events, workshops langs Kulturstrøget og på Ragnarock. Se programmet i PDF-format her.

PROGRAM

Åbningsevent

På sporet af ungdommen – fredagsforsmag på Golden Days i Roskilde

4/9 kl. 15 - 16
Oplev Demokrati Fitness, Klub 27, modstandskamp, kropsaktivisme og klosterfrøkener i løbet af Golden Days i Roskilde. Tag med på åbningsvandring på kulturstrøget i Roskilde med Demokrati Fitness og fernisering i Palæhaven ved Museet for Samtidskunst af 'Campaign, 2020' med billeder og fotos af kunstneren Esben Weile Kjær kl. 16. Vi mødes i haven ved Roskilde Bibliotek – alle er velkomne!

Bibliotekshaven - gratis vandring

Museet for Samtidskunst

Campaign 2020 af Esben Weile Kjær

5-20/9
I Campaign 2020 kredser en af kunstscenens hotteste navne Esben Weile Kjær om feticheret ungdom, hedonistisk klubkultur og nostalgi: Store bannere med fotos og statements er på en gang både en udstilling i sig selv og en art hypet reklamekampagne. Campaign 2020 undersøger, hvordan ideer om ungdom og frihed er designet af populærkulturen til at brande og sælge. Samtidig forsøger udstillingen at blive til popkultur i sin egen ret ved at iscenesætter performerne og kommende udstillinger, allerede inden de har fundet sted – præcis som i kampagner for fx popstjerner og modehuse.

Museumshaven, v. Museet for Samtidskunst
Gratis udstilling

Neo-classical Space Disco af Adam Fenton

5-6/9
Dansegulv møder skulptur i billedkunstner Adam Fentons stedsspecifikke værk, der bliver til i et samarbejde mellem Museet for Samtidskunst og Aaben Dans. Adam Fenton (f. 1991) arbejder med mødet mellem skulptur, dans, installation og performance. Materialer og bevægelse informerer hinanden i Fentons værker, der undersøger æstetikkens kulturhistoriske betydninger og associationer.

Musiconstien mellem Rådhusbuen og Eriksvej
Gratis installation og performance

Soloudstilling af Samara Sallam: This is Why We Cried

28.8 - 20.12
I udstillingen ’This is Why We Cried’ reflekterer den unge kunstner Samara Sallam (f. 1991, Palæstina) over temaer som sprog, krop, vold og kunstig intelligens. Sallam drager paralleller mellem sin egen status som statsløs og robotters eksistens midt imellem myndighed og slaveri. ’This is Why We Cried’ er Samara Sallams første museumsudstilling og præsenterer en række nye arbejder, blandt andet et filmværk med nykomponeret musik.

Museet for Samtidskunst 50 kr.

Roskilde Domkirke

En forbandet kongelig ungdom

16/9 kl 19 - 20
Christian 7. var end ikke fyldt 17 år, da han i 1766 besteg den danske trone og blev sat i spidsen for et hof præget af magtkampe, intriger og had. Ligesom sin afdøde far, den stærkt alkoholiserede Frederik 5. var Christian 7. dårligt rustet til at indtage rollen som konge i en ung alder. Hans ungdom blev præget af et udsvævende liv og en begyndende sindssyge.

Med Frederik 5, Christian 7. og Frederik 6.s sarkofager som bagtæppe tager historiker Ulrik Langen os med ind bag den kongelige pragt og facade til en forbandet kongelig ungdom i 1700-tallets Danmark.

Roskilde Domkirke
50 kr.
Foredrag.

Byens hus

Old School Skate Jam

12/9 kl. 14.30-21
Skatekulturen forbindes af mange med vild ungdom. Men en del skatere fra de tidlige 1980’ere er faktisk stadig aktive. Endnu flere drømmer om at prøve sporten, selvom de aldrig fik startet, da de var unge. Og måske er det ikke så forkert at være voksen og skater? Byens hus Roskilde giver dig i samarbejde med Hal 12 i Roskilde og Skate Gule Hal Køge muligheden for mærke suset og glemme både tyngdekraften og kreditforeningslånene. Lån et skateboard eller et par rulleskøjter med de andre old beginners. Oplev legenderne med hentehår og pandebånd. Se, hvem der vinder Battle of the Old Legends.

Byens hus, Stændertorvet: Den midlertidige skaterrampe
Gratis fest

Demokrati Fitness – hold demokratiet ungt

17/9 kl. 19-21
Det danske demokrati skal holdes evigt ungt. Det udvikler sig med os, der lever i det - og vi må derfor hele tiden holde vores demokratimuskler ved lige. Demokrati er nemlig ikke noget, vi bare kan. Demokrati Fitness er 30 minutters træninger, som sætter sprog, følelser og handlinger på demokratiet som livsform. Der vil både være plads til at prøve, spørge og mene noget om demokratiet, dets udvikling og hvordan vi holder det evigt ungt, når folkene bag Demokrati Fitness kridter træningsrummet op i Byens hus - Roskildes medborger- og demokratihus.

Byens hus, Stændertorvet. Den gamle byrådsal. Gratis debat og træning
Tilmelding nødvendig.

Roskilde Museum

Den nødvendige modstand

7/9-10/9 kl. 10 og 13
Har du civilcourage? Modstandsfolkene under besættelsen udviste civilcourage eller civil ulydighed ved at yde modstand og sætte deres liv på spil. Det fortæller den svenske kunstner Anna Kristensen om i særudstillingen ’Grethe – en våbenmodtagelse’. I udstillingen går hun på opdagelse i sin fars historie som modstandsmand i området syd for Roskilde. Kom se udstillingen og få derefter trænet din mobiliseringsmuskel til demokrati-fitness, hvor vi diskuterer, om der findes situationer, hvor det er nødvendigt at yde modstand, selvom det både kan være ulovligt og livstruende.

Roskilde Museum
Gratis for unge under 27
Tilmelding nødvendig på roskildemuseum.dk

Fred og fortsat fare

9/9 kl 17 - 19
Forfatter, historiker og journalist Niels-Birger Danielsen sætter lyst på besættelsestiden i Roskilde i sit foredrag. ’Oberst Helge Bennike, chef for 4. Regiment Roskilde Kaserne indledte her den danske modstandskamp mod Hitlers Tyskland den 9. april 1940.’ Sådan står der skrevet på mindepladen på den tidligere Roskilde Kaserne. Mindepladen henviser til, at Bennike afviste at følge regeringens ordre til overgivelse ved det tyske overfald og førte sit regiment til Sverige i den hensigt at bekæmpe den tyske besættelse af Danmark derfra. Senere kom det, vi normalt forstår ved 'modstandskamp' i Roskilde, der blev distributionscentrum for den illegale presse på Sjælland. Men nogle blodige hændelser i krigens slutfase huskes også særlig skarpt. For eksempel blev fire frihedskæmpere fra Roskilde på befrielsesdagen blev mejet ned i en bil på vej ind i Sorø af lokale modstandsfolk, der troede, at de tilhørte det forhadte HIPO-korps.

85 kr. billetto.dk
Roskilde Museum

Roskilde Kloster

Ung i kloster

9/9 kl. 11 og kl. 14 & 16/9 kl.14
At gå i kloster er nok ikke lige den livsvej, som de fleste unge kvinder drømmer om. Det var det sikkert heller ikke for 2-300 år siden. Alligevel blev et liv i et adeligt jomfrukloster et vilkår for en del af adelens døtre – med eller mod deres vilje. Livet i klosteret var fromt, trygt og begivenhedsløst og tilbød meget lidt af det, vi i dag forstår ved et ungdomsliv. Igennem beretninger om en række spændende kvindeskæbner med tilknytning til Roskildes adelige Jomfrukloster vil vi belyse, hvordan det var at være ung klosterjomfru fra klosterets grundlæggelse i 1699 og frem til nutiden.

Roskilde Kloster
70 kr. roskildekloster.dk
Omvisning

Roskilde Bibliotek

Beethoven 250 år – Virtuos og vidunderbarn

7/9 kl. 19.15-21
Beethoven var om nogen 'Forever Young', fordi hans musik livet igennem brændte af en ungdommelig viljestyrke, og ikke mindst fordi han har talt så stærkt til alle mennesker lige siden. Kom og hør DR’s Mathias Hammer fortælle om musikhistoriens vigtigste komponist. Det bliver også en fortælling om Napoleonskrige, ædle frihedsidealer, brysk adfærd, ulykkelig kærlighed og om en mand, der skrev guddommelig musik på trods af, han var døv. Mathias vil desuden gå i dybden med en række af Beethovens allerbedste værker, bl.a. symfoni nr. 9 med det store kor 'Ode til glæden'.

Roskilde Bibliotek
25 kr. køb billet: place2book.dk
Foredrag. Lyttesalon

Deller og fede former i dit feed – om kropsaktivisme, medier og magt

8/9 kl. 19.15-21
Journalist Ida Rud og forsker Lene Bull Christiansen omfavner og udfolder den ”umulige” krop. De taler om dansk kropsaktivisme, og om hvordan den som subkultur fandt vej til mainstreammedierne. Lene Bull Christiansen er lektor ved Center for Køn, Magt og Mangfoldighed ved Roskilde Universitetscenter og leder af forskningsprojektet ‘Feminist Activism in Transition’. Ida Rud er debattør og kropsaktivist, og hun har gennem DR3-programmerne 'Tykke Ida' og 'Idas fede fatcamp' kæmpet mod diskriminering af tykke mennesker.

Roskilde Bibliotek
25 kr. køb billet: place2book.dk
Samtale

Teatret Gazart viser 'Små og store hemmeligheder’

12/9. kl. 11-11.25
Hvordan føles hemmeligheder i kroppen? De kan være små og lette. Som bobler i maven hopper de rundt og gør dig glad. Tit hopper de helt op på tungen og svæver ud mellem tænderne og ind i øret på den første, du møder. De kan også være store og tunge og føles som sten, der bumper rundt i maven. Oplev en verden fuld af hemmeligheder, når to dansere tager dig med ind i en finurlig verden af små og store hemmeligheder. Gazart skaber børneteater, der prikker hul på fantasien og lader den flyde i en dialog mellem dans og andre kunstneriske udtryksformer. For børn fra 1-5 år og deres voksne.

Salen på Roskilde Bibliotek
25 kr. køb billet: place2book.dk
Teater. Performance.

Ida Holmegaard om ”umulige” kroppe i litteraturen


16/9 kl. 19
Tøj kan fremhæve eller skjule og fungere som en beskyttende rustning for den ”umulige” krop. Forfatter Ida Holmegaard undersøger i sin bog ”LOOK” tøj både som materiale og som kraftfuld udtryksform.

Vær med på Instagram live, når Ida Holmegaard i samtale med bibliotekar Ann Luther Torp beskriver, hvordan kroppen repræsenteres i udvalgte værker fra skønlitteraturen. Du kan opleve samtalen ved at følge @ida.holmegaard eller @roskildebib på Instagram. Ida Holmegaard er uddannet fra Forfatterskolen i 2013 og debuterede med romanen ”Emma Emma” i 2015.

Instagram: @ida.holmegaard eller @roskildebib
Gratis. Ingen tilmelding.

Katrine Bille læser højt om krop og følelser

19/9 kl. 10.30-11
Katrine Bille elsker historier. Historier om at være glad, bange eller sur. Historier om at være fyldt med boblende følelser, som ikke kan forklares. Vær med, når Katrine læser højt af nogle af sine yndlingsbøger og taler om følelser i kroppen. Efter arrangementet kan du hilse på Katrine, hvis du har lyst. Eller du kan låne nogle af bøgerne med hjem. Katrine Bille er kendt fra Ramasjang, hvor hun er vært i ‘Lille Nørd’, ‘Luk op, luk I' og ‘Sommer i Ramasjang’. For børn fra 4 år og deres forældre.

Salen på Roskilde Bibliotek
25 kr. Køb billet: place2book.dk
Oplæsning for børn

Udstilling: Store Monster og Lille Monster

1/9 - 15/11 i åbningstiden
Hvad sker der med kroppen, når du bliver bange? Det kan du blive klogere på i udstillingen. Gå på opdagelse i en mørk skræk-tunnel, se et venskabs-træ og slå dig ned i Store Monsters hyggelige værelse. "Store Monster Lille Monster" åbner op for spørgsmål om følelser: Hvad skal der til, før du tør gå alene igennem den mørke tunnel? Skal du have lys? Holde en ven i hånden? Hvornår er du tryg, og hvornår bliver noget utrygt? Og tjek lige i spejlet: hvordan ser du ud, når du er bange? I perioden vil der være oplæsning og andre aktiviteter, så hold øje med roskildebib.dk for datoer.

Ovalen på Roskilde Bibliotek
Gratis udstilling. Børnevenligt

Kreativt hus for børn - Algade 31

Action-maleri med krop og bevægelse

5/9 kl. 11-13 & 19/9 kl.11-13
Vær med til at lave et stort maleri, hvor vi bruger kroppen som pensel, når billedkunstner Kristine Hymøller holder workshop med action-maleri. Vi skal løbe, hoppe og bevæge os med fødderne dyppet i maling på store træplader. Det er altså dine fodspor, der skaber de farverige aftryk på pladen. Vi skal også arbejde med stencilstil, med at koreografere malingen og grafikken på pladerne, så der skabes forskellige teksturer, lag og mønstre. Medbring tøj og sko, der tåler at blive plettet til af maling. Ved behov kan dragter og sko lånes.

Kreativt hus for børn, Algade 31, 1. sal
Gratis workshop
Tilmelding nødvendig: place2book.dk

Krop og numser i perler

1.-19. september i husets åbninstid
Vi uddeler kreative kits med perler, perleplader og opskrifter, så du kan lave numser i perler. I værkstedet er der sjove bøger om numser og krop til inspiration.

Ingen tilmelding, bare kom forbi.

Højtlæsning om numser

8., 9. og 11. september
Børnebibliotekarerne Karen og Charlotte på besøg og læser højt fra sjove og skøre bøger om numser. Du kan blandt andet høre uddrag fra Den store numsebog af Majbrith Andersen og Bare numser af Annika Leone.

Pris: Gratis. Ingen tilmelding

Tirsdag 8. september kl. 15:30, 9. september kl. 10:30 og 12:30, 11. september kl. 10:30 og 12:30

Ragnarock

Syng med: Gasolin ’Live Sådan’

5/9 kl. 16 - 17
“Spillemand åh spillemand åh spil for mig”. Gasolins finurlige tekster og ørehængende melodier har for længst bidt sig fast i vores sprog og i vores trommehinder. Syng med på deres største hits, når RAGNAROCK inviterer til fællessang i Gasolins bagkatalog. Vores hustroubadour Morten Rolskov Westergaard spiller for. Arrangementet foregår udendørs, men i tørvejr.

RAGNAROCK, Rabalderstræde 16
Gratis. Fællessang

Syng med: 50 år med Roskilde Festival

6/9 kl. 16 - 17
Var du der, da Bono steg op over Dyrskuepladsen i tv-kranen i 1982? Drømmer du dig tilbage til Nirvanakoncerten i 1992 efter EM-sejren? Husker du endnu Paul McCartneys optræden i 2015? Uanset om du var der eller ej, inviterer RAGNAROCK til fællessang i Roskilde Festivals enorme bagkatalog med vores hustroubadour Morten Rolskov Westergaard. Arrangementet foregår udendørs, men i tørvejr.

RAGNAROCK, Rabalderstræde 16
Gratis
Fællessang. Koncert

Rabalder Talk – Kvinde Min

9/9 kl. 19 - 21
I 1970’erne blev der skrålet med på Gasolins sange om Inga, Katinka, Smukke Linda – og ikke mindst 'Kvinde min'. Men årtiet bød også på kvinderock, kvindekamp og kvindefrigørelse. I dag er emner som ligestilling, feminisme og kønsdebat stadig højaktuelle. Til denne Rabalder Talk vil vi forsøge at komme tættere på kvinderne i Gasolins samtid. Sammen med Anita Goth fra Kvinfo og Line Münster-Swendsen, forsanger i bandet Gasoline, retter vi også blikket mod kvindebilledet i Gasolins tekster. Hvordan så det ud i 1970’erne, og hvordan ser det ud i 2020? Velkommen til en aften med sang og debat.

RAGNAROCK¸ Rabalderstræde 16
170 kr. på billetto.dk
Debat. Talk.

Rockgiganter og mikrobryg – Klub 27: 1960’erne og 70’erne

16/9 kl. 19 - 21
I 2020 stiller RAGNAROCK skarpt på de musikere, der forlod denne verden i en alder af bare 27 år – også kaldet ’Klub 27’. Nogle af landets bedste og mest vidende eksperter og fortællere udfolder de unge talenters historie i ord, billeder og musik – med volumen-knappen vredet godt rundt. Nysgerrige musikelskere kan glæde sig til levende fortællinger om kunstnere, som har raget særligt op, skubbet til grænser og åbnet nye musikalske universer. Med til oplevelsen hører hver gang et godt glas øl; friskbrygget særligt til RAGNAROCK fra det nyetablerede, ultralokale Musicon Mikrobryggeri, som brygger øl med håndkraft og høje mål for kvaliteten.

RAGNAROCK, Rabalderstræde 16
130 kr. på billetto.dk
Talk

Vil du vide mere om Golden Days, så læs mere og se festivalens fulde program på goldendays.dk. Her kan du også finde alle Kulturstrøgets arrangementer.