Fredag den 24. januar 2020 kl. 17:00 - 21:00

LYSFEST PÅ KULTURSTRØGET I ROSKILDE

Midt i den allermørkeste vintertid tager vi forskud på forårets komme med en magisk, lysende og farvestrålende oplevelse for både store og små.

Kom med ind bag facaden på Kulturstrøgets otte kulturhuse til spændende arrangementer og oplev lysinstallationerne i Kulturstrøgets gader og stræder. Gå med i lysoptoget, få varmen med noget godt at drikke, deltag i værksteder og meget mere.

Det er gratis at deltage og museerne har fri adgang på aftenen.

PROGRAM FOR AFTENEN:

Aftenens program kan ses herunder samt på Kulturstrøgets facebook. Programmet opdateres løbende. Vi tager forbehold for ændringer. Se programoversigten i printvenlig version

17:30 - 18.30 start ved Palægården

Oplev Lysfestens optog

Årets lysoptog starter ved Palægården, går gennem byen, langs Kulturstrøget – og ender i år på Stændertovet med opvisning, dans og musik.

Januar måned er måneden for travlhed, træthed, slankekur, detox eller en tur i fitnesscenter i forsøget på at viske tavlen ren og rense krop og sind.

I stedet for mismod over julens synder, vil vi hylde vi kroppen ved årets Lysfestoptog - ligesom den er! Vi vækker kroppen og hjernen med et serotonin-skud, når vi omringer os med lys og i samlet flok danser og går gennem Roskilde Midtby.

17.00 - 21.00 Stændertorvet

Sanselabyrint på Stændertorvet

Kom med ind i en 20 meter lang sanselabyrint. Udvendigt ser du fotografier fra Roskilde Lokalhistoriske Arkiv og Roskilde Festivals billedarkiv, som tager dig med på en rejse gennem fem årtier med festivalens fællesskab som omdrejningspunkt. Indvendigt kan du opleve, hvordan dine sanser skærpes, når du skal finde vej gennem labyrinten med begrænset syn. Labyrinten er fyldt med røgslør og musik af den lokale komponist Vera Gerup. Musikkens toner vil berige din færd gennem labyrinten, hvor din høre- og følesans skal føre dig i mål. Labyrinten er skabt af AV PLUS.

Musik- og sanselabyrinten er støttet af Roskilde Fremkaldt og Roskilde Festival og bliver stående to uger frem efter Lysfesten.

17:00 - 21:00 Bibliotekshaven

INSP! Sound oplyser Bibliotekshaven

Kom med og oplev den nye Bibliotekshave fyldt med nye mønstrer, klangflader og farver når du tages med på en sanselig oplevelsesrejse ned i maskinernes dyb. INSP! Sound forvandler nemlig Roskilde Biblioteks nye indgangsparti til en oplevelseshave af lys og lyd. Fra dets indre kerne lader vi røg og damp vokse og slipper en livfuld energi løs på hele pladsen.

17:00 - 21:00 i Bibliotekshaven

Varm kakao

Biblioteket serverer som altid varm kakao under hele lysfesten i bibliotekshaven.

20:30 i Bibliotekshaven

Afslutningsevent: Alsang med Kor Kor og overraskelser

Vær med til at synge fællessang akkompagneret af Kor Kor. Der vil være interaktiv lyssætning af INSP! Sound og overraskelser.

Det kræver ingen forudsætninger, det er for alle aldre og man kan også bare møde op og kigge på.

16:00 - 17:00 (mødetid 15:50 v. krukkerne på Hestetorvet)

Visit Roskilde - Historisk byvandring på Kulturstrøget med overraskelser

I anledning af årets Lysfest, starter vi byvandringen kl 16.00 ved krukkerne på Hestetorvet og bevæger os langs Kulturstrøget forbi Bibliotekshaven, Roskilde Kloster, Roskilde Museum, Roskilde Domkirke, Det gule palæ og kl. 17.00 slutter byvandringen ved Byens Hus på Stændertorvet, hvor Lysfesten officielt starter kl. 17.30. Køb billet på https://visitroskilde.nemtilmeld.dk/66/

Mødested: Peter Brandes Krukkerne, Hestetorvet

18:30 - 21:00 på Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3

Nat på Museet - udforsk Roskilde Museum i mørke og oplev, hvor stor en forskel lyset gør

Træd ind i den gådefulde oldtid og mørke middelalder - måske der går et lys op for dig? Gå på opdagelse i mørket med en lanterne i hånden og oplev Roskilde Museum i et nyt lys. Træd først ind i modsætningernes univers, der hvor lys møder skygge, og bevæg dig videre ind i museets mørke. Vær med til at kaste lys på den mørklagte oldtid og få også blik for lyset i middelalderen – den er måske ikke helt så dyster, som mange tror.

Kulturstrøget holder Lysfest i hele byen, og i den anledning dæmper vi lyset her på Roskilde Museum og inviterer indenfor til ’Nat på Museet’. Lån en lanterne her på museet eller læg vejen forbi Algade 31 – Kreativt Hus for Børn, hvor børn kan lave deres egne lanterner.

Lys/skygge-universet på Roskilde Museum er skabt af eleverne fra Roskilde Lilleskole sammen med lærerne Trine Visbjerg Petersen og Tine Andreasen.

17:00 - 20:30 i Museet for Samtidskunst, Stændertorvet 3A

Aftenstemning på Museet for Samtidskunst

Oplev en kæmpe oplyst rosakvarts-krystal, der renser omgivelserne for al dårlig energi. Skulpturen byder indenfor til vores nyåbnede udstilling ”The Anti-Terror Album”. Der er gratis adgang til museet denne aften. Vi glæder os til at se jer til en hyggelig aften på Museet for Samtidskunst.

19:30 på Museet for Samtidskunst

Anti-terror popkoncert med Peter Voss-Knude

Kunstner og sangskriver Peter Voss-Knude skriver ørehængende popmusik om terror, frygt og fordomme. Under lysfesten i Roskilde kan du opleve en uropførelse af numrene på hans nyeste plade i en tværæstetisk lyd og lysoplevelse. Kom i god tid. OBS: kun for voksne!

17:00 - 21:00 i Byens hus, Stændertorvet 1

Svævende svampe og lysende sætninger

Besøg den smukke have ved indgangen til Restaurant Rådhuskælderen, kan du mærke magien og de lysende digte i træerne skabt af kunstnere fra kunstnerfællesskabet TIFUGLEPÅTAGET.

Installationen er skabt af scenografen Annika Nilsson og teatermanden Peter Campbell Bensted.

17:00 - 21:00 Den gamle byrådssal, Byens hus, Stændertorvet 1

Roskilde - past, present, future

Hver halve time kan du opleve en 15 minutters live performance - enten liggende eller siddende. Der er plads til 50 mennesker af gangen, så kom i god tid.

En holistisk oplevelse i lyd og lys vil guide os gennem fortiden, nutiden og fremtidige aspekter af Roskilde som kulturel og historisk by. Og gennem ord omfavnes ’the roskilde feeling’ – atmosfæren, der gennem tiderne har og stadig er en stor del af Danmarks største musik festival - Roskilde Festival. Båll & Brand (DK), Robotic Folk (LT) og lokale T.Rex vil transformere Byens Hus og Skt. Laurentius tårnet.

15:00 - 20:00 i Byens hus, Bylivslab, Stændertorvet 1

Skrald til skat i Byens hus - Lav en bæredygtig lanterne

Julens rødkålsglas er tomme og karrysilden er spist. Gem dine glas og aflever dem i Byens hus, ByLivsLab før eller under lysfesten. Du kan være med til at gøre skrald til skat og tænde lys i mørket med bæredygtige lanterner.

15:00 - 20:00 ByLivsLab i Byens Hus, Stændertorvet 1

Skrald til skat - hit med stumperne

I Byens hus forvandler vi skrald til skat, og i fællesskabets og bæredygtighedens navn, kan du aflevere alle dine lysstumper – uanset materiale – i Byens hus. Næste år inviterer vi til lysstøbningsværksted, hvor vi i fællesskab omstøber skrald til skat, for en mere bæredygtig jul.

10:00 - 17:30 - i Algade 31, Kreativt Hus for Børn

Lav skyggespilsdukker

I vores værksted, kan børn sammen med deres voksne, lave sin egen skyggespilsdukke og bruge den til at spille med i vores specialdesignet skyggespil i biografrummet på 1. sal.

18:00 - 20:30 - Start i Algade 31, Kreativt Hus for Børn, slutter på Roskilde Bibliotek

Gå på troldeskattejagt

Børnebiblioteket og Kreativt hus for børn inviterer til skattejagt for børn. I år har vi ladet os inspirere af fortællingerne om ”Troldeliv” af Sissel Bøe og Peter Madsen.

I aften skal skatten luftes, fordi troldeskatte har brug for månelys for at beholde deres glans. Troldenes værste fjende er solen, som kan forvandle en trold til en sten. Kom forbi og se om du kan finde troldenes hjem og troldeskat.

Start skattejagten i Algade 31 og slut på Roskilde Bibliotek

17:00 - 21:00 Kunsthuset Palæfløjen, Stændertorvet 3C

Kunstudstilling med Søren Martinsen

Ved Palæfløjen kan du se den aktuelle udstilling med kunstneren Søren Martinsen. Søren Martinsens fokus har i en årrække været på, hvad et landskab egentlig er; som billede, som kunst, som fænomen, som område, som historisk konstruktion og som konkret virkelighed.

17:00 - 21:00 ved Roskilde Domkirke

Lux Nova

Kunstnergruppen SIIKU skaber til Lysfest2020 en ny, oplyst oplevelse af Domkirken som svævende, lysgivende element. Med værket 'Lux Nova' vil en drømmeagtig Domkirke, oplyst i meditativt, skiftende nuancer, lade lyset strømme ud i byen og på Domkirkepladsen, hvor en særlig kunstoplevelse inviterer besøgende ind.

18:00 - 21:00 - Roskilde Domkirke, Domkirkepladsen 3

Orgelbrusen i mørket

Med lyset dæmpe, kan du opleve verdensarven på en helt ny måde. Til at sætte stemningen får du særlig mulighed for at høre det unikke Raphaëlis orgel, som er et af de fineste i Danmark. Nyd orglets brusen af organist i Domkirken Michael Min Knudsen, der fylder det store rum med lyd 4 gange i timen mellem kl. 18.30 og 20.30. Imens kan du gå på opdagelse i de mørke kroge og kapeller.

Praktiske oplysninger:

Det er gratis at deltage i Lysfestens mange arrangementer og alle er velkomne.

Lysfesten er arrangeret af:

Roskilde Bibliotek, Roskilde Museum, Byens kreative hus for børn ved Algade 31, Roskilde Domkirke, Byens Hus, Roskilde Kunstforening, Museet for Samtidskunst og Roskilde Kloster

Se video fra LYSFEST 2018

Tak til ...

Medarbejderne på Kulturstrøget, Roskilde Festival, Roskilde Fremkaldt, Musikbypuljen, INSP! Sound, CPH Light Festival, Visit Roskilde, Roskilde Streetfood, Svogerslev Spejderne. Årets deltagere i Lysoptoget: Roskilde Kulturskole, BGK Roskilde, Koret DiVers, Roskilde Amatørscene Lo Specchio, Roskilde Garden, Trobe Soundsystem.