GOLDEN DAYS PÅ KULTURSTRØGET: 1989

I år er det 30 år siden, at Berlinmuren faldt, Europa blev genforenet, og Sovjetunionens fernis begyndte at krakelere. Det er også 30 år siden, at internettet blev født, De Grønne Bude begyndte at cykle rundt i København, og Schlüter ’fejede noget ind under gulvtæppet’. 1989 var et vendepunkt i verdenshistorien med et tydeligt ’før’ og ’efter’.

I perioden 6. - 22. sept. zoomer Kulturstrøget og Golden Days Festival ind på ét enkelt år og én begivenhed, der ændrede Europakortet og skabte en helt ny verdensorden. Murens fald afsluttede Den Kolde Krig, satte våbenkapløbet på pause og sendte bølger af håb og optimisme gennem verden, Europa – og hele vejen op til Danmark. Men hvad skete der egentlig med drømmene, nøglepersonerne og med verden? Hvad skete der med muren? Med Europa? Og hvorfor genbesøger yngre generationer netop nu det neonfarvede årtis æstetik, fantasi og kompromisløshed?

OPLEV

Under festivalen på Kulturstrøget kan du se, smage, lytte og få 1989 helt ind under huden, når vi retter blikket mod en tid, som synes uendelig fjern og dog så tæt på. For at belyse og forstå det, som var – men i lige så høj grad for at undersøge vores samtid og få øje på de mure, vi i dag løber panden mod – de fysiske såvel som de sociale. For hvad kan vi lære af 1989?

Træd ned i Civilforsvarets kommandocentral under Klostermarkskolen med Roskilde Museum, ring til Michael Strunge i en telefonboks på biblioteket, tag med til fællesspisning og smag på 1989 i Byens hus, lad dit barn kravle over muren i Kreativt hus for børn, se eller gense lokale ungdomsbilleder fra 80’erne i Roskilde Arkivernes fotoudstilling og meget, meget mere.

Projektet støttes af Roskilde Kommunes Kulturpulje.

Du kan læse meget mere om "Golden Days 2019 - Festivalen" her.

DET SKER PÅ KULTURSTRØGET / PROGRAM:

6. - 22. sept. litterær installation i åbningstiden på Roskilde Bibliotek / For voksne

RING TIL 80'ERNE

Kom på en tidsrejse ind i den litterære og kunstneriske undergrund bag jerntæppet. I telefonboksen kan du ringe til 80’ernes larm og rastløshed i Berlin eller lytte til avantgarde lydkunst fra østblokken. Du kan høre gamle optagelser med Michael Strunge og FP Jac, hvor de fremfører deres storbydigte.

Pia Juul læser digte op fra hendes samling ”Forgjort” fra 1989 og T.S. Høeg indspiller to nye digte og en sang, han oprindeligt skrev i 1980. Telefonboksen er skabt af Roskilde Bibliotekerne i samarbejde med Museet for Samtidskunst og forlaget Baggaardsbaroner.

Pris og Sted:
Gratis // Roskilde Bibliotek, Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde

6. - 22. sept. fotoudstilling i gårdhaven v. hovedindgang Roskilde Bibliotek / For alle

Årgang 89: Ung i Roskilde

Breakede du til Rapper's Delight, malede graffiti på Frederiksborgvej eller trænede i Form og Figur på Københavnsvej? Eller måske var du bange for arbejdsløshed, atombomber og AIDS?
Se eller gense 80’erne i billeder, når Roskilde Arkivernes fotoudstilling zoomer ind på nogle af de tendenser, der prægedeungdomslivet i 1980’ernes Roskilde.

Pris og Sted:
Gratis // Roskilde Bibliotek, Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde

6. - 22. sept. Algade 31 - Kreativt hus for børn / For børn

Muren møder 80’erne.
–et sanserum i børnehøjde skabt af De Sceneste

Kreativt hus for børn har inviteret De Sceneste til at skabe et sanserum for børn under temaet muren og tidslommen 80'erne. De Sceneste er et kunstnerkollektiv, der mødte hinanden som iværksætterelever ved Det Kongelige Teater i 2015. Siden har de lavet flere spændende scenekunstprojekter for børn, og er blandt andet skaberne bag Hjerteland, det anmelderroste børneområde på Heartland Festival.

Gå på opdagelse i et anderledes og legende univers, hvor temaet muren møder en stemning fra 80'erne Hvordan kommer du over muren? Hvad skjuler der sig bag? Og hvordan vil du sætte dit aftryk på muren?

Pris og sted:
Gratis // Algade 31 - Kreativt hus for børn, Roskilde

6. sept. kl 17:00 - 20:00 samt hverdage 10-16 og lørdag 10-13 i Byens Hus

Gennemsnitlig 1989 – livet for 30 år siden

Hvordan er dit liv i 2019 i forhold til et gennemsnitligt liv for 30 år siden - i 1989? Kom ind i Byens hus, ByLivsLab og prøv en anderledes og interaktive udstilling udviklet af HØRT. Udstillingen åbnes med en event den 6. september kl. 17.00.

HØRT gør verden større ved at gøre afstanden til sidemanden mindre. Gruppen er kendt for at udvikle aktioner, der giver publikum lyst til at deltage. ”Gennemsnitlig” en sjov og inddragende udstilling i uhøjtidelige rammer, der sætter både fantasi og intellekt i spil.

Pris og sted:
Gratis, for alle aldre // Byens hus Roskilde, ByLivsLab, Stændertorvet 1D, 4000 Roskilde

7. sept. kl. 10:00 - 14:00 i Algade 31 - Kreativt hus for børn / for børn 8-13 år

Workshop: Graffitikunstner for en dag

Bliv udstyret med sikkerhedsudstyr og sprayflasker i mange farver og skab dit eget graffitiværk på muren. I Algade 31 markerer vi 30 års-jubilæet for Berlinmurens fald for børn. Vi har bygget en mur i vores have - ikke for at opdele, men for at lave sej gadekunst.

Vi inviterer seje piger og drenge i alderen 8-13 år til en andeledes kreativ workshop med graffitikunstner William Thystrup. Her får du et indblik i graffitikunst, og får lov at udforske graffitikunstens mange udtryk. William Thystrup lever af at lave vægmalerier til firmaer og private. Han har 10 års erfaring med afholde graffiti- og streetart-workshops for børn og unge. Se hans hjemmeside: www.becomeone.dk

Pris og sted:
Gratis // Algade 31 - Kreativt hus for børn

Tilmelding her

10. sept. kl. 17.30, vi spiser kl 18.00 i Byens Hus / For alle

Smag på 1989 – Fællesspisning med 1989’er menu

Fællesspisninger er oppe i tiden, men hvordan spiste vi i Danmark for 30 år siden – og hvad spiste vi?
Kom til en hyggelig og stemningsfyldt fællesspisning i den gamle rådhuskantine "Under Gulvtæppet".

Arrangementet er for enlige, par og familier i alle afskygninger

Læs mere og køb billet på www.fb.com/byenshusroskilde under begivenheder.

Pris og sted:
75 kr. // Byens Hus, Under Gulvtæppet, Stændertorvet 1E (indgang i baggården, ned i kælderen), Roskilde

11. sept. kl 19:00 - 21:00 på Roskilde Museum / For voksne

Foredrag: Ivan – og Putin – ved hvor du bor!

Det var ikke kun tyskerne, som kunne ånde lettet op den 9. november 1989 med murens fald og afslutningen af Den kolde krig. Danskerne kunne sænke paraderne og slappe af igen.

Efter Den kolde krig er flere tidligere, klassificerede rapporter og dokumenter blevet offentliggjort. Nogle af dem viser ikke bare, at Danmark var i de sovjetiske tanker men, at Roskilde, ifølge den polske general Zygmont Duszynski, faktisk var udset som mål for atomangreb.

I foredraget ”Ivan – og Putin – ved hvor du bor”, fortæller Niels Jensen forhenværende taktisk efterretningsofficer, ingeniør, journalist og forfatter - om nogle af de scenarier Sovjetunionen havde planlagt for Danmark i tilfælde af, at Den kolde krig skulle bliver varm og her har Roskilde en ikke så ubetydelig rolle.

Pris og Sted
75 kr. Billetter købes i Roskilde Museums butik eller på billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

12. sept. kl 16:00 - 17:30 ved Kommandocentralen i Roskilde / For alle

Hvis krigen kommer: Frygt, beskyttelse og fællessang

Trusselbilledet i Danmark ændrede sig markant efter Murens fald i 1989 og senere ved Sovjetunionens opløsning i 1991. Det betød bl.a., at civilforsvaret stort set blev afviklet i løbet af 1990'erne. De store mængder af udstyr til at sikre civilsamfundets overlevelse i tilfælde af krig blev solgt. Det var alt fra biler og uniformer til storkomfurer og hygiejnebind. Civilforsvarets kaserner blev lukket og de ca. 100 kommunale kommandocentraler blev taget ud af funktion. En af dem ligger i Roskilde.

Opførelsen af kommandocentralen under Klostermarksskolen i Roskilde blev påbegyndt i 1962 - året efter at pjecen "Hvis krigen kommer" blev husstandsomdelt. Op gennem 1950'erne havde USA og Sovjetunionen iværksat prøvesprængninger af kraftigere og kraftigere atomvåben, og det skabte en verdensomspændende frygt for atomkrig.

Laura Maria Schütze, museumsinspektør på Roskilde Museum, vil fortælle om kommandocentralen i Roskilde og det trusselbillede, den er rundet af. Bagefterer der mulighed for at komme ind og se Centralen. Vi sørger efterfølgende for en forfriskning til at smøre stemmebåndende med, inden vi i fællesskabets ånd synger fyraftenssange fra Civilforsvarets sangbog. Til at spille og synge for har vi pianist og sanger Michael Lindberg med os.

Pris og sted:
25 kr. Billetter købes i Roskilde Museums butik eller på billetto.dk
Mødested: Kongebakken 19, 4000 Roskilde

Arrangementet er støttet af Roskilde Kommunes Musikbypulje.

12. sept. kl. 19.15 - 21:00 på Scenen, Roskilde Bibliotek / For voksne

Filmklip fra Berlinmurens historie

Oplev en filmisk fortælling af kortfilm, dokumentar og fiktion fra tiden, hvor Berlin var en opdelt by. Lasse Soll Sunde præsenterer Berlinmurens historie gennem filmklip.
Fra de første kortfilm skabt lige efter murens opførelse og frem til det oscarvindende drama De andres liv og komedien Goodbye Lenin. Lasse Soll Sunde er journalist og bor i København og Berlin.

Pris og Sted:
25 kr. Billetter købes på roskildebib.dk // Roskilde Bibliotek, Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde

14. sept. kl. 10:00 - 13:00 i Algade 31 / for børn 6-10 år

Design dit eget 80’er-badge

Designer Heidi Ahtola afholder en workshop, hvor vi laver vores egne badges.

80’er-badges kan både være grafiske, cool, max pigede, helt crazy og give street credit.. Vi arbejder hovedsageligt med materialerne kanvas, stofmaling og poscatuscher. Når de er færdige, kan du style din rygsæk, stofpose eller dekorere din yndlingsjakke med dit badge.

Pris og sted:
Gratis // Algade 31 - Kreativt hus for børn

Tilmelding her

18. sept. kl 19:00 - 21:00 på Roskilde Museum / For voksne

Foredrag: Hvis krigen kommer… virker telefonen så?

I de årtier, der gik forud for 1989, forberedte det danske samfund sig på, at Den kolde krig kunne blive varm. En kritisk rygrad i samfundet – dengang som i dag – var kommunikationssystemerne. Derfor planlagde de danske telefonselskaber og Post- og Telegrafvæsenet, hvordan telesystemerne kunne sikres og opretholdes selv i tilfælde af et atomangreb fra fjenden i Øst. Med Sanne Aagaard Jensen, ph.d. i historie, dykker vi ned i Den kolde krigs atomfrygt og ser på, hvordan den globale politiske konflikt også satte et helt konkret aftryk på telekom-munikationen i Danmark.

Aftenens foredragsholder Sanne Aagaard Jensen har forsket i, hvordan kommunikation blev en central sikkerhedspolitisk faktor under Den Kolde Krig ved ENIGMA – Museum for post, tele og kommunikation. I foredraget vil Sanne Aagaard Jensen tage os med tilbage til den tid, hvor staten havde monopol på at drive kommunikation og give perspektiver på nutidens dis-kussioner om kritisk infrastruktur og 5G-netværk.

Pris og Sted
75 kr. Billetter kan købes i Roskilde Museums butik eller på billetto.dk
Roskilde Museum, Skt. Ols Stræde 3, 4000 Roskilde

19. sept. kl. 19.00 i Byens Hus

Følelsen af 1989 - Pop Up Bio Roskilde viser film i en anderledes biograf

Kom og se en film, der tager dig med tilbage til stemningen og følelsen i tiden omkring 1989. Oplev samtidig en anderledes biograf arrangeret af ildsjælene bag Roskilde Pop Up-Bio, et borgerinitiativ med vision om at etablere en ”smal” biograf med kvalitetsfilm i selskab med andre borgere. Initiativet er baseret på frivillig, ulønnet arbejdskraft.

Filmen er indtil videre en overraskelse – følg med og køb billet på www.roskildebio.nu

Pris og sted:
50 kr. // Byens hus Roskilde, indgangen til Det Gamle Rådhus, Stændertorvet 1, 4000 Roskilde

21. sept. kl. 10-14. Roskilde Bibliotek / workshop for børn

Bip bip med Bobby - prøv retro spillekonsoller

Se hvordan Super Mario startede i, mød hans store konkurrent Sonic og se nogle af de mere sjældne og mærkværdige konsoller og spil fra 80’erne.
Når Bobby fra "Ruben og Bobby" besøger biblioteket og stiller en masse retro-spillemaskiner og gamle billedrørs tv op, som du selv kan prøve.
Bobby fortæller om de forskellige maskiner og spil og svarer på spørgsmål.
Kom forbi og prøv, se og hør om, hvordan computerspillene har udviklet sig helt fra 1977 og op til 1995.

Pris og sted:
Gratis // Roskilde Bibliotek, Dronning Margrethes Vej 14, Roskilde

Se flere arrangement og events på kulturstrøget i vores kalender og på vores facebook